Stalne postavke u Beogradu...

Stalne postavke u Beogradu…

Stara je priča o dva glavna muzeja u glavnom gradu koja ne rade, a i mnoge druge kulturne institucije su u veoma zapuštenom stanju. Ipak, u ovom tekstu želim da preporučim dostupne i dobro uređene stalne postavke na teritoriji Beograda, koje su na mene ostavile utisak.

Beogradski muzeji:

Na prvom mestu izdvojiću muzej Zepter. Kao što sam u nekom od ranijih tekstova napisao, to je zasigurno najveća zbirka srpske moderne i savremene umetnosti dostupna javnosti. Ova zbirka okuplja dela nastala u periodu celog prošlog veka, počev od Zore Petrović i Jovana Bijelića, preko  Ljube Popovića, Vladimira Veličkovića, Mrđana Bajića, Miška Pavlovića do Ivane Milev, jedne među trenutno najmlađim umetnicima prisutnim u kolekciji.

Na mene najjači utisak ostavila je slika Dade Đurića iz ’72. „L’ ECOLE DE DESIGN“, sa čijim radom sam se tad prvi put susreo. Svojim velikim formatom, bojom i kompozicijom uvukla me je u čudnu atmosferu koju oslikava između jave i sna.

Dado – L’École de dessin, 1972.

Pored stalne postavke u okviru muzeja se nalazi i galerija koja povremeno menja postavku.

Ulaz u ovaj muzej se naplaćuje 200,00 rsd

http://muzejzepter.com/home

Legat Petra Lubarde na  Senjaku, nedavno otvoren, nalazi se u kući u kojoj je ovaj umetnik živeo. Postavku čini tridesetak slika i oko 300 crteža, koje su upotpunjene porodičnim fotografijama i ličnim predmetima umetnika. Kroz postavku vas može provesti neko od zaposlenih kustosa u ovom legatu, i tako možete čuti jednu zanimljivu priču o umetničkom ali i privatnom životu Petra Lubarde.

Cena: 200 rsd

Legat Petra Lubarde, preuzeto sa www.novosti.rs
Legat Petra Lubarde, preuzeto sa www.novosti.rs

Kad sam kod legata pomenuću i Legat Petra Dobrovića, koji sam posetio još kao student. Tada sam gledajući njegove slike učio da u svom radu na različite načine pristupim slikanju akta.

Ulaz u ovaj legat je besplatan.

Petar Dobrovic, akt muskarca s ledja, 1918.
Petar Dobrovic, akt muskarca s ledja, 1918. Preuzeto sa www.galerijamaticesrpske.rs

Muzej afričke umetnosti nudi izuzetno raznovrtan sadržaj. Iako navodeći ovaj muzej pomalo odstupam od teme, jer je to muzej pre primenjene umetnosti ili etnografije, na mene su jak utisak ostavile maske i odevni predmeti koji su tamo izloženi. Poseta ovom muzeju je bila jedno veoma inspirativno iskustvo za mene, s obzirom da predstavlja tradiciju nama tako daleku, pa stoga smatram da mu zaista pripada mesto na ovoj listi.

http://www.museumofafricanart.org/cp/

Muzej afričke umetnosti
Foto: Muzej afričke umetnosti, preuzeto sa www.srbijadanas.com

Galerije u Beogradu:

Tekst sam posvetio stalnim postavkama u Beogradu, ipak smatrao sam da je korisno imati i spisak galerija koje se trude da nam predstave kvalitetan sadržaj. Iako većina ovih galerija ima određeni koncept, ja sam odlučio da ostavim samo link ka njihovom sajtu na kome se možete informisati o zbivanjima u njima.

„Veličković nagrada“ u galeriji „Haos“

SANU, www.sanu.ac.rs

ULUS i Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“, www.ulus-art.org

FLU-a, www.flu.bg.ac.rs

Kuća legata, http://www.kucalegata.org/index.html

Progres, www.progres.rs

Haos, galerija specijalizovana za crtež, www.gallerychaos.com

Salon Muzeja savremene umetnosti, www.msub.org.rs

U 10, http://www.u10.rs/

RTS, [email protected]

KC grad, http://www.gradbeograd.eu/

Štab, https://www.facebook.com/Galerija-%C5%A0TAB-225850950942199/timeline/

Remont, www.remont.net

„Grafički kolektiv“, www.grafickikolektiv.org

„Zvono“, www.galerijazvono.org

Ne propustite:

Voleo bih da vas podsetim da je do kraja oktobra u Beogradu u Konaku kneginje Ljubice otvorena izložba „Albreht Direr i njegovi savremenici – Trijumfalni pohod cara Maximilijana I“ koju i sam planiram da posetim ovih dana.

NOSOROG
foto: sa portala City Magazine

U sledećem tekstu pisaću o muzejima i galerijama koje se nalaze van Beograda.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa
Scroll to Top