Ne propustite: Gottfried Helnwein u Beogradu!

Ne propustite: Gottfried Helnwein u Beogradu!

Nedavno sam lutajući internetom na sajtu, u svetu veoma cenjenog umetnika, Gotfrida Helnvajna, video najavu za solo izložbu koja Beograđanima biti otvorena za posete tokom novembra, decembra i prve polovine januara.

Izložba će biti otvorena od 6. novembra do 20. januara u Muzeju savremene umetnostu u Beogradu.

Gotfrid je svoj izraz predstavio u skoro svim medijima vizualne umetnosti, od slike i skulpture do preformansa, grafita, instalacije, fotografije. Njegove izložbe su među najposećenijim u celom svetu, a radovi mu se nalaze među vodećim svetskim muzejima savremene umetnosti i privatim zbirkama.

Uživo se nisam susreo sa radom ovog umetnika, ali čak i preko ekrana njegova dela me fasciniraju. Naravno, najviše me je privukao slikarski opus umetnika koji čine hiperrealne slike, velikog formata i provokativnog sadržaja. Jedva čekam izbliza da vidim potez kojim su izvedene, i sa tehničke strane proučim njegovo slikarstvo.

S druge strane zanimljiv mi je i Gotfrid kao ličnost. Status koji je on kao umetnik stekao, ne uvažava ni jedan umetnik iz naše zemlje. On je super zvezda, čije izložbu poseti preko 250.000 posetilaca, a klijenti su mu Šon Pen, Mik Džeger, Arnold Švarceneger i drugi.

Posetite sajt http://www.helnwein.com/ i pogledajte druge njegove radove.

Pročitajte i intervju sa ovim umetnikom u listu Danas:  http://www.danas.rs/danasrs/kultura/slike_u_glavama_su_problem.11.html?news_id=269487

RAW

Još više me raduje otvaranje Muzeja savremene umetnosti, koje je planirano za 20. oktobar.

Paradoksalno je da smo moje kolege i ja celo svoje školovanje završili bez mogućnosti da posetimo Muzej savremene umetnosti. Jedini kontakt sa savremenom umetnošću, nastalu van granica naše zemlje, nudile su nam retke kolektivne izložbe koje su organizovane u Legatu Čolaković, zatim Salonu Muzeja savremene umetnosti, u galeriji Haos i drugim, ali naravno da one nisu podmirile naše želje i potrebe. Zaista mi je drago što će se to uskoro promeniti, i nestrpljivo iščekujem taj veliki dan.

Muzej savremene umetnosti (fotografija preuzeta sa zvaničnog sajta MSU)

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa
Scroll to Top