Rekli su o autoru

Elevate magazin, decembar 2023.

Harper's Bazar, april 2022.

Vučković nagrada, Pančevac, 29.11.2019, str 10
Vučković nagrada, Pančevac, 29.11.2019, str 10
Politika, Izložba u Pančevu i Novembarska nagrada, 8.11.2019.
Politika, Izložba u Pančevu i Novembarska nagrada, 8.11.2019.
Politika, 17. maj 2019 – o izložbi Kosmički Predeli
Politika, 17. maj 2019 – o izložbi Kosmički Predeli

Harper's Bazar, januar 2019.

Pančevo City, 20, novembar 2018.

„Kosmički predeli” Vuka Vučkovića

N1 TV, 18. oktobar 2017.

EDU TV, 18. oktobar 2017.

Danas, 04.10.2017.

Srpska Naučna Televizija, gostovanje u emisiji Kulturiška, oktobar 2017.

Pančevac, septembar 2017.

Lepota i zdravlje, avgust 2017

Casaviva maj 2017.

Creative Boom 24.04.2017.

Politikin Magazin 09.04.2017.

Večernje novosti, 22.01.2017.

Pančevac, 05.08.2016.

Vecernje novosti, 02.08.2016.

Gostovanje u jutarnjem programu novosadske televizije "Apolo"

Članak o slici "Novi Sad", Portal 021.rs, 05.07.2016.

Uživo sa Trga Slobode za RTV Vojvodina 1

Politika, 23. april 2016.

Intervju za Politikin Bazar, 08.04.2016.

Poklon princu Čarlsu, 16.03.2016.

Pančevac, 07.01.2016.

Blic, 01.11.2015. Vuk Vučković predstavlja Srbiju na izložbi Diplomatik art u Temišvaru

Portal iSerbia 14. septembar 2015, Diplomatic art

FOTO: Wikipedia

Blic, 29. 07. 2015. Papa sa kukastim krstom: Naši umetnici izlažu u Trstu

Portal  iSerbia o izlaganju Vuka Vučkovića na izložbi "Diplomatic art"

Pančevac, maj 2015. Najava izložbe "Art port - Jugoexport"

Paleta mladih, Vrbas 2014. Sava Stepanov
Paleta mladih, Vrbas 2014. Sava Stepanov

Tekst izložbe

Radovi Vuka Vučkovića prikazani na izložbi Vreme je da se upoznamo (onakvi kakvi stvarno jesmo), impliciraju potrebu za razmatranjem graničnih društevno nevidljivih, a samim tim i tolerisanih ekstrema ponašanja. U većini kultura od mučenja i patnje čine spektakl. Sadizam je češće prisutan kod frustriranih ljudi i klasa usled nezadovoljstva životom. Postoje sadistički pojedinci i sadističke kulture… negovanjem materijalne sigurnosti i bliskosti medju ljudima kao i kulture slobodnog vremena, jedno je od mogućnosti za suzbijanjem, smanjenjem i kontrolom agresije.*

Serijom maski  izvedenih u tehnici erbraša na platnu i papiru, umetnik fotorealistički i tehnički perfektno realizuje motive SM ikonografije. Maska za neposlušneKavez za glavu, InvisibleManBetmanKoza… indukuju obrasce ponašanja koji uslovljavaju voljna stanja neprijatnosti, bola, poniženja, hipoksje ili mazohistički submisivne i potisnute nagone ka uzbuđenju i prijatnosti pre, tokom ili nakon aktivnosti koje uzrokuju telesno zarobljavanje, perceptivno uskraćivanje, fizičko i moralno narušavanje. Otkrivanjem teme koja zadire u sive zone moralnog postojanja društva kroz najintimnije seksualne i moralne frustracije, Vučković gotovo ironično predočava složenost i kompleksnost stanja čoveka kom su na raspolaganju infromacije i mogućnosti ali on i dalje ostaje zatvoren i zarobljen u ideji društveno prihvatljivih normi koje nisu u stanju da odogovore na potrebe i razvoj savremenog kulturno-socijalnog identiteta.

 K. Samardžija

istoričar umetnosti, kustos izložbe

* Ž Vlaškalić i dr, 2008.

Članak o izložbi Transformacije, Glorija

Federika Celini http://www.pleasedonttell.it/vuk/

Airbrushes, stencils and colors. A mask, and the game that Vuk plays is all set. With airbrush technique he depicts the reality that surrounds him. And they are his key to understanding the world. The technique he learned himself, and since he discovered it, he abandoned pencils and brushes while the airbrush became his favorite way in expressing himself. Creating his airbrushed works, above all he thinks in a different way.

Among his first works there are some statement drawings of a very polluted area in which he lives and for which he hopes to be improved in the future. Since ever he was active and engaged in the social envelope that surrounds him, and with a group of artists he paved way to awareness actions – through art – on topics such as pollution, garbage, industrial waste

“Working by always keeping in mind one’s own reference point, trying to always be present”, is one of his guidelines. “Working as an artist is demanding, you should always be able to find that spark that will set you in motion. You need to always push yourself, just like in sports.” And he keeps himself fit for sure: his studio is full of trophies and medals from sports competitions. Triathlon mark on all of them. “For me – he says to me before saying goodbye to us – to be an artist means to have one question in mind: what is the purpose?”

link ka tekstu: Nagrade za crtež fondacije vladimir veličković B92, Kultura, 31.12.2012, Sonja Jankov

Pančevac, 27.12.2012. Sunčica Ćirić
Pančevac, 27.12.2012. Sunčica Ćirić
kc grad pancevac 2012
Izložba u KC Gradu, tekst objavljen u Pančevcu, 2012.
Politika, tekst o nagradi Fondacije Vladimira Veličkovića
Politika, tekst o nagradi Fondacije Vladimira Veličkovića
nagrada iz fonda vladimira velickovica
O nagradi iz fonda Vladimira Veličkovića
Pančevac, o nagradi Fondacije Vladimira Veličkovića
Pančevac, o nagradi Fondacije Vladimira Veličkovića
Niš Art izložba, Danas
Niš Art izložba, Danas

Vasilije B. Sujić, Novosti, 3. maj 2011.

Piktogrami savremenog društva
Piktogrami savremenog društva
Transform
Transform

Piktogrami savremenog društva Vuka Vučkovića

06. maj 2010. Sanja Momčilović.
likovne masturbacije
Fotografija sa izložbe

U Galeriji SKC-a u Kragujevcu, 27. aprila, otvorena je četvrta samostalna izložba jednog od najproduktivnijih mladih umetnika Pančeva, Vuka Vučkovića.

Ovaj student završne godine slikarstva dobio je priliku da se predstavi kragujevačkoj publici provokativnom postavkom pod nazivom „Likovne masturbacije”.

Cuklus je sastavljen od tridesetak crteža, od kojih je u postavku izložbe u Kragujevcu ušlo jedanaest najreprezentativnijih radova. Tema ove studije su intimni predmeti pojedinih ljudi, kao što su pištolji, lisice, sado-mazo pomagala… Crteži su prvobitno nastali kao studija za seriju slika
pod nazivom „Scan Man”.

Postavka „Likovnih masturbacija” moći će da se vidi u Kragujevcu do 14. maja, a nastavak ove likovne sage biće „Scan Man”, radovi koji predstavljaju rendgenski prikaz čoveka u prirodnoj veličini s „ličnim prtljagom”. Tema te izložbe će biti čovek kao jednika sve dok ne počne da socijalizuje svoje navike.

– Do realizacije izložbe u Kragujevcu došlo je spontano. Ona je mogla da se dogodi u bilo kom gradu, ali Studentski kulturni centar Kragujevca je raspisao konkurs, ponudio dobre uslove izlaganja, nadoknadu putnih troškova i troškova oko organizacije izložbe. Kulturno, pismeno raspisan i žiriran konkurs, delovao mi je primamljivo, te reših da proverim vrednost svog rada u nekom drugom gradu. Imao sam već gotov materijal i prazan prostor između izlaganja, napisao sam projekat, poslao biografiju i fotografije radova. Organizatorima se svideo moj rad, kažu da se po energiji i ozbiljnosti posebno izdvojio, i odabraše me za izlagača. Na crtežima su predstavljeni namerno izabrani piktogrami savremenog društva, koji pokušavaju da ukažu na mistifikacije vezane kako za sam proces nastanka umetničkog dela, tako i na momente virtuelne i realne svakodnevice, koji se odavno ne smeju smatrati tabuom – izjavio je za naš list Vuk Vučković.

„Scan Man” će biti predstavljen pančevačkim ljubiteljima umetnosti 11. maja, na platou ispred Kulturnog centra Pančeva. Tom prilikom će se „Skenirani čovek” reprodukovati, štampati u tehnici sitoštampe na majicama koje budu poneli posetioci, u okviru projekta „Ceger”. Program će ispratiti performans pod nazivom „Pretresite umetnika”.

Šulović Sonja, Blic, 2010.
Šulović Sonja, Blic, 2010.
23. Beogradski maraton
23. Beogradski maraton

Fabrika viđena očima Vuka Vučkovića ili umetnost mutant-generacije

Pančevac press 12. mart 2010.
Autor: Edvard Jukić.

Ako je svrha likovne umetnosti da posmatraču bude neprijatno, onda je Vuk Vučković, student završne godine slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u tome uspeo.
Neprijatna kiša nije sprečila brojnu publiku da dođe, 4. marta, u foaje Kulturnog centra, na otvaranje izložbe crteža pod nazivom „Fabrika”. Autor je izložio svoje viđenje fabričkih postrojenja, nešto sa čime se radnici u procesnoj industriji svakodnevno sreću, ali to, paradoksalno, iz Vučkovićevog ugla posmatranja deluje zlokobno. Ubedljivo zlokobno. Po prvi put je prikazao i svoje instalacije. S obzirom na to da je do sada na kolektivnim izložbama i jednoj samostalnoj prikazivao dela klasične tematike, ova izložba predstavlja iskorak u njegovom stvaralaštvu.

– Napravio sam mutant-izložbu jer pripadam mutant Černobil generaciji. Rođen sam 1986. godine kada je eksplodirala nuklearna elektrana u Černobilu. U današnjem svetu, u međuvremenu, sve je postalo mutant, pa se to desilo i slikarstvu. Ne možete više jednostavno oprati zube već ste prinuđeni da kupite pastu koja je „3 u 1”, koja će ih istovremeno i polirati i otkloniti karijes. Tako i izložba više nije samo izložba već mora da bude i ekološki angažovana i socijalni čin. Ponovo „3 u 1” – objasnio je Vuk Vučković, pričajući o tome kako je bilo pogrešno njegovo uverenje da umetnost mora da se bavi samo lepim.
Prema njegovim rečima, ona danas mora da bude društveno angažovana inače umire. U stvari, već je umrla. Zato više ne veruje da čovek koji gleda sliku izloženu na zidu treba da odluta u neki lepši svet. Pogrešno je takvo zatvaranje u orahovu ljusku kada se ljubiteljima likovne umetnosti, pogotovo u Pančevu, pred nosom nalaze čađava industrijska postrojenja.

– Kada se ozbiljnije pozabavite istorijom umetnosti, otkrićete da slike koje su ostale kroz decenije i vekove, uvek su na neki način bile angažovana dela. Mislim da je vreme umetnosti radi umetnosti prošlo. Učili su nas tom principu u školi, na početku Akademije, ali te priče su prevaziđene. Takav umetnik, čini mi se, ne može da računa na izložbe u svetu.

Šta Vuk Vučković onda može da ponudi galerijama u inostranstvu? Apokaliptičnu viziju Pančeva 2084. godine, grada koji se sastoji od fabričkih kolona, cevovoda i dimnjaka. Modele gas maski koje svako treba da uklopi prema svome karakteru. Postrojenja izmeštena u prostoru i vremenu iz kojih kuljaju nezvani gosti, decu osuđenu na igru u zagušljivoj sredini…

Rođen u godini Černobilske katastrofe, umetnik je bio dovoljno star da zapamti bombardovanje Pančeva 1999. godine. Otuda nije čudo što se na drugoj samostalnoj izložbi udaljio od prošlogodišnje, na kojoj mu je opsesivna tema bila „Izgubljeni raj”, boje jarke, prizori ekspresionistički. Jedna od slika koja je dominirala na toj postavci, bio je prikaz Pančeva kao rajskog grada, metafizička predstava kako bi on u idealnim uslovima mogao da izgleda. Koliko je to daleko od crteža „Pančevo 2084”! Danas je umetnikov svet crno-beli, najčešće siv. On se nada da u budućnosti neće imati potrebe da se bavi sličnim motivima.
Vuk Vučković je student profesora Jovana Sivačkog. Nalazi se među najboljim studentima u klasi. Planira da posle diplomiranja upiše doktorske studije. Radovi izloženi u foajeu Kulturnog centra mogu se videti do 10. marta.

Ako je svrha likovne umetnosti da posmatraču bude neprijatno, onda je Vuk Vučković, student završne godine slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u tome uspeo.

Neprijatna kiša nije sprečila brojnu publiku da dođe, 4. marta, u foaje Kulturnog centra, na otvaranje izložbe crteža pod nazivom „Fabrika”. Autor je izložio svoje viđenje fabričkih postrojenja, nešto sa čime se radnici u procesnoj industriji svakodnevno sreću, ali to, paradoksalno, iz Vučkovićevog ugla posmatranja deluje zlokobno. Ubedljivo zlokobno. Po prvi put je prikazao i svoje instalacije. S obzirom na to da je do sada na kolektivnim izložbama i jednoj samostalnoj prikazivao dela klasične tematike, ova izložba predstavlja iskorak u njegovom stvaralaštvu.

– Napravio sam mutant-izložbu jer pripadam mutant Černobil generaciji. Rođen sam 1986. godine kada je eksplodirala nuklearna elektrana u Černobilu. U današnjem svetu, u međuvremenu, sve je postalo mutant, pa se to desilo i slikarstvu. Ne možete više jednostavno oprati zube već ste prinuđeni da kupite pastu koja je „3 u 1”, koja će ih istovremeno i polirati i otkloniti karijes. Tako i izložba više nije samo izložba već mora da bude i ekološki angažovana i socijalni čin. Ponovo „3 u 1” – objasnio je Vuk Vučković, pričajući o tome kako je bilo pogrešno njegovo uverenje da umetnost mora da se bavi samo lepim.
Prema njegovim rečima, ona danas mora da bude društveno angažovana inače umire. U stvari, već je umrla. Zato više ne veruje da čovek koji gleda sliku izloženu na zidu treba da odluta u neki lepši svet. Pogrešno je takvo zatvaranje u orahovu ljusku kada se ljubiteljima likovne umetnosti, pogotovo u Pančevu, pred nosom nalaze čađava industrijska postrojenja.

– Kada se ozbiljnije pozabavite istorijom umetnosti, otkrićete da slike koje su ostale kroz decenije i vekove, uvek su na neki način bile angažovana dela. Mislim da je vreme umetnosti radi umetnosti prošlo. Učili su nas tom principu u školi, na početku Akademije, ali te priče su prevaziđene. Takav umetnik, čini mi se, ne može da računa na izložbe u svetu.
Šta Vuk Vučković onda može da ponudi galerijama u inostranstvu? Apokaliptičnu viziju Pančeva 2084. godine, grada koji se sastoji od fabričkih kolona, cevovoda i dimnjaka. Modele gas maski koje svako treba da uklopi prema svome karakteru. Postrojenja izmeštena u prostoru i vremenu iz kojih kuljaju nezvani gosti, decu osuđenu na igru u zagušljivoj sredini…

Rođen u godini Černobilske katastrofe, umetnik je bio dovoljno star da zapamti bombardovanje Pančeva 1999. godine. Otuda nije čudo što se na drugoj samostalnoj izložbi udaljio od prošlogodišnje, na kojoj mu je opsesivna tema bila „Izgubljeni raj”, boje jarke, prizori ekspresionistički. Jedna od slika koja je dominirala na toj postavci, bio je prikaz Pančeva kao rajskog grada, metafizička predstava kako bi on u idealnim uslovima mogao da izgleda. Koliko je to daleko od crteža „Pančevo 2084”! Danas je umetnikov svet crno-beli, najčešće siv. On se nada da u budućnosti neće imati potrebe da se bavi sličnim motivima.
Vuk Vučković je student profesora Jovana Sivačkog. Nalazi se među najboljim studentima u klasi. Planira da posle diplomiranja upiše doktorske studije. Radovi izloženi u foajeu Kulturnog centra mogu se videti do 10. marta.

OTVORENA IZLOŽBA “FABRIKE”

Autor: Sanja Momčilović Source: www.k-013.com U foajeu Kulturnog Centra Pančeva, 4. marta, otvorena je izložba airbrush crteža “Fabrike” Vuka Vučkovića, studenta završne godine slikarstva Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Izložba “Fabrike” predstvalja svojevrstan bunt slikara, koji je osetio potrebu da istupi i percepcijom umetnika predstavi viziju ekološkog beznađa Pančeva. Radovi su nastali tokom 2009. i 2010. godine, i većina je urađena tehnikom aribrush-a na papiru i platnu, ali su se u postavci izložbe našli i radovi rađeni kobinovanom tehnikom akrila, kolaža, ulja i aibrush-a na platnu. Na iznenađenje posetilaca, pored crteža postavljena je i instalacija, koja predstavlja metaforičko rešenje za proizvodnju svežeg vazduha. -Pripadam Mutant-Černobilj generaciji, tačnije rođen sam 1986. godine kada je eksplodirala nukrealna elektrana u Černobilju. Međutim, u današnjem svetu sve je mutiralo, pa i je i slikarstvo postalo hibrid vremena. Izložba više nije samo izložba, već je i ekološki angažovana. Umrla je umetnost koja nije aktivna, a tu se postavlja jedno pitanje -Da li je ikada postojala umetnost isključivo radi umetnosti. Kada pogledate kroz istoriju, videćete da je umetnost u konceptu vremena uvek bila na određeni način angažovana- izjavio je za naš sajt Vuk Vučković. Umetnost, individualni aktivizam i ekološki protest, upakovani su u izložbu airbrush crteža “Fabrike”, koja će biti otvorena u foajeu Kulturnog centra Pančeva do 10. marta 2010. godine.
Pencevac Pres, izložba „Izgubljeni raj“
Pencevac Pres, izložba „Izgubljeni raj“
34. drečiji oktobarski salon, 1998. godina
34. drečiji oktobarski salon, 1998. godina
dreciji oktobarski salon katalog
Iz kataloga
deciji oktobarski salon 1998
Dečiji oktobarski salon, 1998.
Korpa
Scroll to Top