Stalne postavke van Beograda:

Stalne postavke van Beograda:

Ukoliko ste pratili do sada moj blog, već ste upoznati sa ovonedeljnom temom. Dakle, nastavljam priču o stalnim postavkama koje sam lično posetio i koje su ostavile utisak na mene, s tim što sada pažnju usmeravam van Beograda.

Svega dvadesetak kilometara od Beograda, u Novim Banovcima nalazi se privatni muzej „Macura“.

muzej macura
Muzej „Macura“. Preuzeto sa stillinbelgrade.com

Vlasnik muzeja, Vladimir Macura, 2008. godine otvorio je ovaj prostor u kome je javnosti svakodnevno dostupna njegova privatna kolekcija koja predstavlja možda i najznačajniju zbirku umetničkih dela avangardne i posleratne umetnosti nastale na ovim prostorima.

Uzano i dugačko dvorište na obali Dunava, odvojeno od komšiluka, ispunjeno je skulpturama jugoslovenskih autora. Veoma moderna zgrada na dva nivoa, planski je građena kao muzej, a na ulaznoj kapiji stoji natpis: „Mom narodu“.

Posete ovom muzeju se najavljuju!

Iz muzeja „Macura“

Vršački vinski putevi nas vode do još jednog privatnog muzeja „Gera Museum“. Zvanično otvoren pre svega nekoliko meseci, ovaj izuzetno zanimljiv prostor osim stalne postavke radova umetnika Živka Gere Grozdanića, povremeno organizuje i izložbe drugih umetnika. Pored umetnosti tu je i podrum vina koje se može degustirati, a naravno i kupiti.

Lično sam prisustvovao otvaranju ovog muzeja, zaista je to bio lep dan – dela savremene umetnosti, vedro nebo, prohladna prolećna noć, bend koji svira bluz, dobro vino, i zalazak sunca negde daleko u ravnici čiji mir remete samo, ne tako daleke, Vršačke planine. Evo par fotografija:

Gera Museum
Gera Museum

U Novom Sadu, na Trgu galerija nalaze se tri zdanja koja toplo preporučujem da obiđete.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog – Postavku čini oko 150 dela, uglavnom slika koje su se nalazile u privatnoj kolekciji ovog diplomate.

Pavle Beljanski, pomagao je mnoge umetnike, a za sobom ostavio veoma vrednu kolekciju u kojoj se mogu videti radovi nekih od najistaknutijih srpskih umetnika kao što su Petar Lubarda, Nadežda Petrović, Milan Konjović, Ignjat Job i drugi.

stalna postavka spomen zbirke pavla beljanskog
Stalna postavka zbirke Pavla Beljanskog. Foto preuzeta sa http://www.rtv.rs/sr_ci/zivot/kultura/izlozba-gospodin-pavle-beljanski_636497.html

Odmah pored se nalazi Galerija Matice srpske, koja poseduje jednu od najvećih zbirki nacionalne umetnosti. Stalnu postavku čini oko 500 radova, nastalih između 16. i 20. veka.

23. oktobra, ova galerija obeležava 168 godina postojanja. Dan Galerije posvećen je obeležavanju 200-godišnjice rođenja Dimitrija Avramovića, pa eto lepog povoda za posetu Novom Sadu.

Više informacija možete naći na njihovom sajtu: http://www.galerijamaticesrpske.rs/index.html

galerija matice srpske novi sad
Galerija Matice srpske. Foto preuzeta sa: vojvodinaonline.com

Treća u nizu je Poklon-zbirka Rajka Mamuzića. Još jedna veoma vredna kolekcija koja sadrži radove nastale uglavnomu drugoj polovini 20. veka.

Kao i spomen-zbirka Pavla Beljanskog, i ovaj prostor organizuje povremene grupne i pojedinačne izložbe autora zastupljenih u zbirci, predavanja, koncerte i seminare vezane za savremenu likovnu umetnost.

Poklon zbirka Rajka Mamuzića
Poklon-zbirka Rajka Mamuzića. Preuzeto sa: www.geolocation.ws

Vama, koje privlači savremena umetnost, preporučujem posetu Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Tamo se organizuju kustoske izložbe, a prva koja nam predstoji zakazana je za 28. oktobar. Reč je o izložbi slika Ane Vrtačnik.

Ostale informacije potražite na sajtu MSUV: http://msuv.org/index.php

Muzej savremene likovne umetnosti Vojvodine
MSUV. Preuzeto sa www.novisad.cc

Takođe u Vojvodini, grad Šid ima dva prostora s krajnje zanimljivim sadržajem.

Na prvom mestu tu je Galerija i Spomen-kuća Save Šumanovića. Ove dve lokacije pravo su mesto za upoznavanje sa uzbudljivim životom i veoma cenjenim delom ovog našeg umetnika.

Tamo su izložene slike svih faza njegovog stvaralaštva, od pariskog perioda, preko pejzaža do Šiđanki. Meni su se oduvek veoma dopadali zimski pejzaži.

Sava Šumanović Šidska crkva
Sava Šumanović – Šidska crkva. Preuzeto sa: www.riznicasrpska.net

U objektu koji se nalazi odmah pored kuće Save Šumanovića danas stoje izložene slike još jednog umetnika – Ilije Baščevića Bosilja. Njegovi radovi nisu privlačili mnogo pažnje pa su jedan period bili izloženi u malom delu kuće Save Šumanioviča, čiji je bio savremenik.

Meni je veoma zanimljiva njegova životna priča i umetnički razvoj, budući da je slikarstvom krenuo da se bavi tek u 62. godini života. Njegovo stvaralaštvo je dugo bilo slabo vrednovano, međutim danas likovna krtika, samoukom Iliji Boslilju daje veoma cenjeno mestu u istoriji umetnosti.

„Usud“. Preuzeto sa: http://basicevic.net/slike.html

Ukratko, ovo je bio moj izbor muzeja i galerija koje sam posetio i koje sam želeo i vama da preporučim. Budući da sam Pančevac, predeo Vojvodine mi je najbolje poznat, ali siguran sam da i južno od Dunava postoje stalne postavke koje vredi posetiti. Jedna od takvih je Kuća Milene Pavlović Barili u Požarevcu koju planiram da obiđem.

Voleo bih da svi vi koji ste posetili neki od muzeja, koje ja nisam sada naveo, u komentaru ostavite link ka sajtu ili naziv muzeja i lokaciju kako bi se ovaj spisak koji sam započeo proširio.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa
Scroll to Top