Umetnički leksikon: Petar Mirković

Umetnički leksikon: Petar Mirković

Trenutno je u galeriji New Moment u Beogradu, postavljena izložba crteža novosadskog umetnika Petra Mirkovića. I ne čudi, što je ova izložba izazvala toliko pažnje medija i ljubitelja umetnosti, ukoliko se uzme u obzir činjenica da je prošlo gotovo 7 godina otkako je Petar poslednji put izložio svoje radove u Beogradu. Još uzbudljiviji je odgovor na pitanje, A gde je izlagao?  Slobodno možemo reći, u svim svetskim umetničim centrima, preko Beča, Pariza, Rima, Londona do gradova van našeg kontineta, poput Njujorka, Šangaja, Majamija i mnogih drugih.

Kad i kako si odlučio da se baviš umetnošću?

Slušao sam sebe i, srećom, imao podršku za to. Nisam siguran kada se to desilo, ali drago mi je da jeste.

Koje savremene umetnike ceniš?

Ima ih mnogo, konstantno nailazim na nove radove i umetnike koji me oduševljavaju.

Studirao si vajarstvo, ali pretežno se baviš crtežom, da li ipak misliš da ćeš se vratiti skulpturi?

To je sasvim izvesno i to bi mogla biti već naredna serija radova. Podjednako su mi uzbudljivi i crtež i skulptura i stalno se prepliću. Kada se zasitim crtža pređem na skulpturu i obrnuto.

Koja je veza između skulpture i crteža?

Oba su bazinčni mediji i vizuelna izražajna sredstva, samo je crtež određen dvema koordinatama, a skulpturu crtate u trodimenzionalnom prostoru.

petar mirkovic crtez za wolf art

Trenutno je u beogradskoj galeriji New Moment postavljena tvoja samostalna izložba Moon bar, kaži nam nešto više o njoj?

Predstavljena je nova serija crteža nastala u protekle dve godine, koja se nadovezuje na moj pređasnji rad, kada su crteži u pitanju. Izloženo je 11 radova u tehnici ugalj na papiru, ovoga puta nešto većeg formata, kompleksnh po samom stvaralačkom procesu.

Gde se mogu videti tvoji radovi, osim na trenutno otvorenoj izložbi?

Trenutno u Beču, Los Anđelesu i, od iduceg meseca, na izložbi u Londonu i art sajmu u Solunu. Pored toga, u raznim privatnim kolekcijama i mom ateljeu.

Atelje deliš sa Tadijom Janičićem, kako izgleda vaš radni dan?

Iako stvaramo u istom prostoru svako ima potpunu autonomiju, osim što fizički svako ima svoj deo ateljea radimo i u razlicito doba dana. Tadija boravi i radi u toku dana dok je moj termin veče i noć.

Novi Sad će biti prestonica kulture 2021. godine, na koji način bi to moglo da koristi umetnicima iz tog grada?

Mislim da to u ovom trenutku jos niko ne može reći. Celokupna kulturna scena u gradu je u katastrofalnom stanju i to se ne može promeniti preko noći, kao i u bilo kojoj sferi, potrebne su godine ulaganja da bi se videli rezultati. Obzirom da celu stvar vode ljudi iz politike, a ne iz kulture, može se pretpostaviti šta će biti prioritetno. Uzdam se jedino u to, što će ipak Brisel nadgeldati ceo proces i, verovatno, insistirati da se ispoštuju bar ključni zadaci.

Koja je najveća lekcija koju si naučio nakon završetka studija, što misliš da bi trebalo da podeliš sa mlađim kolegama?

Ne znam koja je najveća, ali akademija je samo osnovni trening i tek nakon toga se zapravo startuje.  Sve je to kompleksan proces sazrevanja koji je specifičan za svakog ponaosob. Moj savet je ne prestajatu učiti i osluškivati sebe.

Koju skulpturu u javnom prostoru nam preporučuješ da pogledamo?

Vreme skulptura tog tipa na ovim prostorima je davno prošlo. Tako nam preostaju monumentalna spomen obelezja iz Titove epohe ili pak nesto od klasike poput Meštrovića, Rosandića… Sa druge strane po svetu se postavljaju sjajne stvari. Na primer, ovog leta je Olafur Eliason postavio jedan od njegovih vodopada u Versaju. Nisam imao prilike da to vidim uživo ali je to nešto što bih voleo da vidim. Takođe, ako se pustinja vodi pod javni prostor, onda bi to bio Burning man festival.

Pratiš li neke sajtove, portale ili magazine posvećene svetu umetnosti? 

Pratim razne stvari, ali uglavnom bez nekog redosleda i ustaljenosti.

Koju kulturnu manifestaciju redovno posećuješ?

Ne volim spoj ta dva pojma, kultura i manifestacija. Poslednih godina kod nas je sve poprimilo festivalski i vašarski karakter i podvodi se pod kulturni dogadjaj, bilo da je u pitanju kobasicijada, motoskup ili muzički festival.

Na čemu trenutno radiš?

Sakupljam materijal za novi ciklus radova, koji će činiti uglavnom skulpture i koji će se bitno razlikovati od stvari koje sam radio proteklih godina.

Imaš li omiljeni muzej?

Nemam. Posećujem uglavnom muzeje savremene umetnosti zavisno u kom se gradu nađem. Kod nas, kao što znamo, dva najznačajnija muzeja ne rade već deceniju.

Šta smatraš za svoj najveći uspeh?

Mogućnost da stvaram, putujem i budem okružen prijateljima.

Ostale njegove radove možete pogledati na njegovom sajtu: http://cargocollective.com/petarmirkovic

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa
Scroll to Top