Umetnički Leksikon: Dejan Živković

Umetnički Leksikon: Dejan Živković

U ovom izdanju Umetničkog leksikona, predstavljamo vam novosadskog umetnika Dejana Živkovića. On je nakon studija dizajna svoj izraz pokušao da pronađe u slikarstvu, i za sebe kaže da je samouk. Njegov najnoviji ciklus radova „Impresije iz blistave čeljusti Goropadi“, pored Novog Sada i Pančeva, predstavljen je tokom maja u Beogradu u Velikoj galeriji KC „Grad“.

U tekstu ispod saznajte više o Dejanovom umetničkom razvoju i dosadašnjem stvaralaštvu.

Kada si odlučio da se baviš slikarstvom?

– Slikarstvom sam počeo da se bavim revoltiran opštim okolnostima u društvu nejasnog sistema vrednosti koje mi nije nudilo nikakvu blistavu perspektivu. Shvativši apsurdnost izbora i to da sam prepušten sam sebi, pojavila se ideja i odluka da bih mogao ozbiljno da se bavim jednom tako “neozbiljnom” i donkihotovskom profesijom. Ali crtam oduvek.

Kada su nastale tvoje prve slike?

– U 28-oj godini. Međutim, nezadovoljan rezultatom, mnoge od radova iz tog perioda sam uništio. Proces do likovne autentičnosti za mene nije lak. Tražio sam se u svemu tome, tražim se i danas, eksperimentišem, usavršavam, fino usklađujem sa svojim temperamentom…

Od savremenih srpskih umetnika, čiji rad ti se najviše dopada?

– Ne bih nikog izdvajao. Ima dosta kreativnog potencijala i izvanrednih autora ali i sistemskog nemara pa čak i opstrukcije da se oni izraze u punom zamahu.

Da si ministar za kulturu, koji bi bio tvoj prvi potez?

– Nikakav ministar ne može drastično i dugoročno promeniti ulogu kulture i položaj umetnika. Moraćemo sačekati momenat dok se ne razvijemo u društvo koje će jasno artikulisati svoje potrebe i beskompromisno stati iza njih.

Koja je poslednja knjiga koju si pročitao?

– To je strip pod nazivom „Blatište“ autora Borisa Stanića.

Možeš li da preporučiš neki film o umetnosti?

– Radije ću preporučiti jednu uzbudljivu priču o strastvenom kolekcionarstvu – film „Najbolja ponuda“ režisera Đuzepea Tornatorea.

Koju skulpturu u javnom prostoru preporučuješ da pogledamo?

– Voleo bih da vidim internacionalni „Land Art festival“ na Fruškoj Gori.

Gde je bila tvoja poslednja izložba?

– Neposredno nakon Velike galerije Kulturnog centra Grad u Beogradu i Tribine mladih Novog Sada, moja poslednja samostalna izložba je održana u Galeriji savremene umetnosti KC Pančevo.

Kaži nam nešto više o njoj?

– Putem konkursa prijavio sam se za izlaganje serije slika i digitalnih crteža iz ciklusa pod nazivom “Impresije iz blistave čeljusti Goropadi” nastalih tokom prethodne dve godine. Kroz te radove sam na angažovan način sredstvima ironije, apsurda, groteske i humora tretirao neke od savremenih fenomena suočivši se sa problemima poput konzumerizma, konformizma, religijske indoktrinacije, zagađenja, istrebljenja vrsta, socijalne inertnosti, itd.

Kako se informišeš o aktuelnim umetničkim događajima?

– Seecult, Designed, Facebook…

Najvažnija kulturna manifestacija koja se održava u Novom Sadu je…

– Baby Exit? Ipak, definitivno, Cinema City – filmovi, koncerti i izložbe u jedinstvenom ambijentu Kineske četvrti.

Prva asocijacija na pokemone?

– Jeftina zabava u robovlasničkom društvu.

Imaš li svoj omiljeni rad?

– Samo nekolicinu uspešnih detalja od kojih bih mogao sastaviti nekakvog ne baš dopadljivog Frankenštajna. Apsolutna satisfakcija s nekim delom bi značila da sam završio sa daljim istraživanjem i napredovanjem.

Kakva umetnost se tebi dopada?

– Izražajna, provokativna, pomalo suluda, autentična, ideološki direktna i jasna.

Prema tvom mišljenju, koja je najveća razlika između dizajna i slikarstva?

– Sloboda izražavanja.

Na čemu trenutno radiš?

– Trudim se da manje radim, a više razmišljam. Ljudi danas isuviše lako prelaze preko smisla. Uglavnom se bavim koncepcijom u kom pravcu bi moja likovnost i narativ trebalo da idu tako da omoguće neke ambicioznije slike monumentalnijih formata u prilično drugačijem maniru od onoga kog sam se do sad držao.

Gde možemo videti tvoje radove?

– Na stranici http://zivkovitchart.weebly.com/

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa
Scroll to Top