Lea Embeli - pobednica prvog konkursa Vučković nagrade za mlade umetnike Pančeva

Lea Embeli – pobednica prvog konkursa Vučković nagrade za mlade umetnike Pančeva

Konkurs za Vučković nagradu trajao je od 25. novembra 2019. do 20. januara 2020, a mogli su da se prijave svi aktivni umetnici uzrasta od 18 do 28 godina koji su rođeni ili žive na terotoriji grada Pančeva.

Na konkurs je pristiglo 17 prijava, od kojih je žiri u sastavu Vuk Vučković (umetnik) i Iva Vučković Lujanski (direktor umetničkog studija Wolf Art) izabrao pet mladih umetnika: Aleksandar Veljković, Dunja Glavinić, Jasmina Baltić, Lea Embeli i Uroš Predić.

Opredeljenje za finaliste “Vučković nagrade” žiri je doneo na osnovu prispelih fotografija radova u elektronskoj formi, linkova ka internet prezentacijama i biografija autora. Pri ovom izboru posebno je cenjen lični umetnički izraz, inovativnost, estetske vrednosti, tema, savremenost, ali i profesinalni pristup.

Biografije i internet prezentacija dali su bliži uvid u ozbiljnost kandidata, ambiciju i smer u kome se razvija njegova karijera. Pošto je deset godina načajan period u ovoj životnoj fazi umetnika i napredak može biti veliki, imali smo u vidu godine kandidata i želeli smo da podržimo najperspektivnije.

Konačnu ocenu o izboru pobednika konkursa doneli smo tek nakon uživog susreta sa radovima, gde se mogao videti kvalitet poteza, teksture, materijal na kome su radovi izvedeni i svi oni detalji zbog kojih je odlazak u muzeje, galerije i atelje nezamenjivo iskustvo za svakog ljubitelja umetnosti.

Lea Embeli finalistkinja Vučković nagrade za mlade umetnike Pančeva - Binary man 2 125x155cm

Pobednica konkursa je umetnica Lea Embeli. Ona se posebno istakla serijom muških aktova koji su inače retki kao tema, a Lea ih je vešto izvela na interesantan, inovativan i savremen način. Pored ovih slika Lea se bavi ilustracijom, zaposlena je u Britansku firmu 7billionideas, a mi smo uživali gledajući njene radove, što preporučujem i svim čitaocima.

Ovogodišnji nagradni fond iznosi 50.000 dinara, a nagrada će biti dodeljivana jednom godišnje.

Lea Embeli Biografija:

Rođena 03.08.1994. godine u Pančevu. Diplomirala je 2017. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti na smeru primenjeno slikarstvo. Master studije je završila 2018. godine takođe na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na istom smeru.

Tokom redovnih studija bila je dobitnica stipendija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Fonda za mlade talente Republike Srbije „Dositeja“. Dobitnica je nagrade Aleksandar Tomašević za postignut uspeh na četvrtoj godini studija, i dilome ULUPUDS-a u oblasti primenjenog slikarstva.

U toku studija izlagala je na više grupnih izlozbi u okviru i van fakulteta, i učestvovala je na raznim manifestcijama, kolonijama i grupnim projektima.

Od 2016. godine počinje pored slikarstva da se bavi i ilustracijom. Ilustrovala je udžbenike iz engleskog jezika od trećeg do devetog razreda za prostore Republike Srpske, izdavačke kuće Zavod. Radi kao illustrator u Britanskoj firmi 7billionideas, I pored toga radi na raznim inostranim projektima. Ilustrovala je i čitanku za treći razred izdavačke kuće Bigz, i bila je koordinator i predavač na BUDI festivalu dečjeg izraza u Pančevu 2019 godine.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa
Scroll to Top