Umetnički leksikon - Danka Dimitrijević

Umetnički leksikon – Danka Dimitrijević

Ove nedelje moja sagovornica bila je slikarka Danka Dimitrijević.

Njena poslednja samostalna izložba „Revolutionary Song“ održana je u martu ove godine, u Narodnom muzeju u Kraljevu. Pogledajte Dankine radove i saznajte ponešto o njenom stvaralaštvu i pogledima na savremenu umetnost.

Kada si odlučila da se baviš umetnošću?

 – Više bih rekla da je umetnost odlučila da se pozabavi sa mnom. Uzela me je pod svoje od kad znam za sebe, samo se u gimnazijskim danima sve malo bolje izdefinisalo.

Ko su bili tvoji uzori na samom početku?

 – Nikada nisam imala uzore, čak sam se na akademiji pomalo i pribojavala da listam monografije da se slučajno nešto ne zalepi, a nije svojstveno mom izrazu. Što ne znači da se ne divim mnogim umetnicima.

Koje umetnike cenis?

 – Od naših umetnika najviše Petra Lubardu, od stranih Mikel Barsela, tu je i još velika lista autora, ali i iz ostalih polja umetnosti. Najnovije otkriće mi je mladi italijanski umetnik Nikola Samori, slikar fascinantnog senzibiliteta koji može da stoji kraj starih majstora, a istom tom senzibilnošću stvara dekonstrukciju na slikama  koja je takođe odmerena, a virtuozna.

Tišine daleke zovu 114x146cm kombinovana tehnika na platnu 2010.
Tišine daleke zovu ,114x146cm, kombinovana tehnika na platnu, 2010.

Koju skulpturu u javnom prostoru svima preporučuješ da pogledaju?

 – Kod nas Meštovićev Spomenik Neznanom junaku na Avali, a u inostranstvu izuzetno monumentalan reljef na fasadi Palas de Tokio u Parizu, ali ne znam čije je to delo.

Kako se informišeš o aktuelnim umetničkim događajima?

 – Na razne načine, preko interneta, dobijam mejlove, nešto sama istražujem po kulturnim sajtovima, ali mi većinu aktuelnih događanja prepriča suprug koji je informisaniji od mene.

Najbitniji kulturni događaj koji se održava u Srbiji je…

 – Događaj koji mi najviše prija i redovno ga pratim je Književni festival Krokodil, zatim Festival autorskog filma i Beogradski jazz festival. Što se vizuelne umetnosti tiče nekada sam se radovala Oktobarskom salonu, dok danas samo individualnim izložbama.

Dobro jutro ljudi nastavlja se rat,slika-skulptura 1,40x2x0,16cm, 2016.

Koja prodajna galerija u Srbiji nudi umetnost koja se tebi dopada?

 – Smatram da je kvalitet ponude u prodajnim galerijama sveden na potrebe većinske publike i na nešto što je dostupno nižem budžetu, dok se kapitalni komadi istih tih umetnika mogu jedino kupiti u ateljeima i kod privatnih kolekcionara.

Šta je najveći kvalitet srpske savremene umetnosti?

 – Sreća u nesreći je to što mladi umetnici ostaju ovde, tako da se raznovrsnost i energija akomulira i stvara se zdrava koncurencija i inspirativna scena koja se razlikuje  od inostrane.

Možeš li da preporučiš neki biografski film o nekom umetniku?

 – Preporučila bih drugačije predstavljanje vajarke Kamile Klodel od francuskog reditelja Bruna Dumonta. Težak film koji suštinski prodire u ličnost umetnice.

Koja umetnica te inspiriše?

 – Indirektno me inspiriše Bili Holidej i njen autentičan glas.

Imaš li svoj omiljeni rad?

 – Iz svake serije imam po neki omiljeni rad, koji možda nije a priori najbolji ali za mene ima intimnu vrednost. I svaki put mi je teško da se odvojim od takvog  komada. Ako ipak treba da izdvojim jedan,  to je slika iz serije Orgon pod nazivom  „Matematika je jasna“. 

Matematika je jasna 114x146cm kombinovana tehnika na platnu 2011.
Matematika je jasna,114x146cm, kombinovana tehnika na platnu, 2011.

Gde u Beogradu mogu da se vide tvoji radovi?

 – Blagovemeno ću vas obavestiti o narednoj izložbi, a do tada..kod mene.

Šta preporučuješ mlađim kolegama?

 – Toplo preporučujem  da konkurišu na sve umetničke  konkurse, da maksimalno iskoriste prostor za rad na akademiji, da idu na rezidense u inostranstvo, da rade što više i da probaju sladoled u Crnoj ovci.

Šta preporučuješ starijim kolegama?

 – Zavisi kako kome.

Šta smatraš za svoj najveći uspeh?

 – Kao imaginaran uspeh smatram dobru kritiku na moj rad, svetskog umetnika Janisa Kunelisa tokom njegove posete našoj akademiji. U periodu mog razvoja mi je veoma značila. I smatram uspehom  to što od završetka studija živim od svoje umetnosti.

Šta ti je neophodno da bi napredovala u svom poslu?

 – Materijalni uslovi za stvaranje novih serija radova su neophodna baza, a ostale stvari ne zavise od mene.

Modesty Blaise, kombinovana tehnika na platnu, 50x60cm 2007.

Na čemu trenutno radiš?

 – Upravo sam završila nove slike skulpture i nastaviću sa stvaranjem u zavisnosti na životne okolnosti. Nikada nemam velike planove, već ostavljam da sve teče svojim tokom.

Gde vidiš sebe za 10 godina?

 – Sebe vidim u istoj poziciji umetnika koja se malo promenila, nadam se progresivno, ali sa izmenjenom onom poslednjom stavkom u biografiji: Živi i radi u…

Nedavno je zatvorena tvoja retrospektivna izložba „Revolutionary Song„, kaži nam nešto više o njoj.

 – Na poziv Narodnog muzeja u Kraljevu organizovana je mala retrospektivna izložba koja obuhvata radove iz 5 serija, nastale u periodu od 2004. do 2016. godine. Naziv izložbe odnosi se na proizvod opservacije društva u komeživimo, a umetnička je reakcija na date okolnosti i saznajne aspekte. Izuzetno mi je bilo drago da u velikoj i lepoj galeriji muzeja sagledam svoj rad.

Izložba „Revolutionary song“

Posetite Danikn sajt na linku: www.dankadimitrijevic.com

Nadam se da ste uživali u našem razgovoru i možda dobili koristan savet ili otkrili nekog novog umetnika, jer to i jeste cilj Umetničkog leksikona – da se upoznamo sa umetnicima koji žive i rade u Srbiji, i da oni predstave svoje uzore i umetnike čiji rad cene, da nam predlože film ili najave kulturni događaj koji bi valjalo ispratiti.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa
Scroll to Top