Poseta Temišvaru i otvaranje izložbe "Diplomatik art"

Poseta Temišvaru i otvaranje izložbe „Diplomatik art“

Prošlog utrorka u Temišvaru otvorena je druga edicija izložbe Diplomatik art.

Ideja o izložbi pokrenuta je od strane lokalnog umetnika Ciprian Chirileanu, a u organizaciji mu pomaže Renée Renard, takođe umetnoca iz Temišvara.

U okviru izložbe radove je predstavilo 49 umetnika iz 18 zemalja sveta koje imaju konzulat u Temišvaru.

Zbog velikog broja radova, izložba je organizovana na 4 lokacije čija su otvaranja raspoređena u toku novembra.

3. novembra u galeriji Helios, koja se nalazi u samom centru grada na velikom šetalištu, otvorena je prva izložba u okviru koje su pored mene radove izložili umetnici iz Perua, Indije, Italije, Bugarske, Tunisa, Švedske i Češke.

Otvaranju su pored organizatora i publike presustvovali i konzuli i počasni građani zemalja učesnica koji su me veoma prijatno dočekali.

Diplomatik art 2

Izložbu su posetili i kolege umetnici koje sam upoznao prošle godine u Pančevu u okviru zajedničkog projekta„Banatski paviljon“. Nakon otvaranja smo prošetali gradom i čak su uspeli da me uvedu na njihovu već zatvorenu izložbu u „Muzeju revolucije“ koja je bila organizovana u okviru Bijenala umetnosti Art encounters.

Noćni obilazak zatvrenog i ruiniranog muzeja Revolucije neverovatno je i pomalo jezivo iskustvo.

Livia
autor i na slici prisutna Livia Mateiaș

Nakon obilaska izložbi okupili smo se u Pabu, i iz njihove priče otkrivam da je Temišvar na dobrom putu da se razvije u bitan centar umetnsti. Činjenica da u okviru grada postoji likovna akademija, da su otvorene dve ozbiljne galerije koje sa bave savremenom umetnošću, kao i sve veći broj manifestacija posvećenih umetnosti svakako ide u prilog tome.

Grad je u velikim građevinskim radovima, mnogi trgovi su u rekonstrukciji, ali vidno se radi i na tom planu. Radovi ko radovi ni kod njih ne napreduju brzo, ali čak i sada zanimljiva arhitektura zaista pruža lep pogled na grad. Temišvar je svega 150 km udaljen od Beograda, isken da budem putevi ni sa naše ali ni sa njihove strane nisu baš najbolji, ali vredi odvojiti dva sata i posetiti ga.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa
Scroll to Top