Kako odabrati ram za sliku?

Kako odabrati ram za sliku?

Biranje ogovarajućeg rama za sliku nije ni malo lak zadatak. Njegova uloga je veoma bitna, osim što služi da zaštiti sliku ram je dodatno ističe.

Ukoliko i vi imate večitu nedoumicu pri odabiru rama, ili niste zadovoljni postojećim rešenjem, a s druge strane niste sigurni šta bi bio bolji izbor, evo jednog teksta koji vam može olakšati izbor.

Uramljivanju slike treba posvetiti vreme. Ram nije odvojeni deo slike, on postaje njena završnica i budući da je bilo potrebno silno vreme da se slika naslika ne treba brzati ni kad je u pitanju njeno uramljivanje.

Možda najveća greška pri odabiru rama je traženje onog koji odgovara nameštaju u kući ili drugim ramovima. Ram birajte samo u odnosu na sliku.

Ukoliko vam ovaj zadatak predstavlja problem, moj savet je da pitate autora za njegovo mišljenje, možda možete zajedno doći o nekog rešenja. Naravno vi taj predlog ne morate poslušati, ali osim što vam može olakšati izbor to je i jedan lep gest poštovanja umetnika i njegovog rada. Jer verujte, svaki umetnik, čak i kad proda svoju sliku voli da zna da  će je vlasnici čuvati i da će ona imati dobro mesto u njihovom domu.

Naravno to je jedna od opcija i to kada ste u mogućnosti da kontaktirate autora. U svim drugim situacijama prepišteni ste sami sebi i uramljivaču u kojeg imate poverenja.

Pri odabiru rama generalni savet je da pratite pravac kojem slika pripada. Dakle ukoliko ste kupili neku apstaktnu sliku verovatno je da će neki jednostavan ram biti pogodniji od masivnog pozlaćenog.

Još jedna česta greška koju treba izbeći je napadan ram koji uzima više pažnje od samog dela.

Ovde bih napomenuo da neke slike i nije potrebno uramljivati, naročito kad su u pitanju dela savremene umetnosti. Umetnici se često opredeljuju za unutrašnji (blind) ram koji je obložen platnom, ponekad je i on oslikan i tada bi svakako stavljanje rama imalo samo ulogu sakaćenja umetničkog dela.

Kad su dela rađena na papiru (akvareli, crteži, grafike, printovi, fotografije) posebno ukoliko želite da vam ta dela traju dugo, potrebno je staviti paspartu. On služi da samo delo odvoji od stakla i time spreči njegovo oštećenje, budući da papir nije otporan na vlagu, pa se može se pojaviti buđ.

Melanholija 90x120cm ulje na platnu 2008. uramljena

Paspartu može biti u različitim bojama i od različitog materijala. Ponekad je moguće koristiti i dupli paspartu, u različitim bojama radi postizanja boljeg efekta (prema pravilu prvi, unutrašnji okvir će uvek biti svetliji od spoljašnjeg). Najbolji, a ujedno i najskuplji je onaj napravljen od pamuka, i neutralne je boje, s druge strane tu su oni napravljeni od celuloze, jeftiniji i koji mogu biti u različitim bojama.

Radovi na papiru zahtevaju i staklo, čija je namena da delo zaštiti od prljavštine i prašine. I ovde postoji više varijanti.

Pored običnog stakla tu su i ona koja pružaju UV zaštitu, jer su dela na papiru veoma osetljiva na sunčeve zrake. Postoji i mat staklo koje je naročito pogodno ukoliko delo stoji nasuprot nekom prozoru i refleksija smeta sagledavanju dela.

Na kraju, tu je i pleksiglas, koji za razliku od stakla teže puca, a i lakši pa je za veća dela možda pogodniji. Ipak, njegove mane su što je znatno skuplji i vrlo lako se izgrebe.

Poslednja stvar na koju treba obratiti pažnju je da i sa pozadinske strane prostor između rama i slike takođe bude zaštićen kako prašina ne bi ulazila, kao i da način kačenja slike na zid odgovara njenim proporcijama i težini.

Napomena: Jedan od problema na koje sam ja naišao je da ram skrati deo slike. Ram sam po sebi ima žljeb u koji rad treba da uđe, njegova debljina je i do 0.5 cm. To možda ne deluje mnogo, ali većina autora sliku radi bez rama, i vrlo često ako ne i uvek ovo skraćivanje slika sa po 0.5 cm sa sve četiri strane narušava kompoziciju. Zato ja uvek naglasim da se pre stavljanja rama, na ivice ukuca jedna tanka lajsna, koja se neće videti, a koja će sprečiti da ram pojede deo slike. Ovakav način uramljivanja uvećava njegovu cenu, pa uramljivači često kako bi postigli nižu cenu preskaču ovaj korak.

Napomena: Posebno vodite računa da uramljivanje ne ošteti delo i da je moguće bez ikakvih tragova ram skinuti.

Ramova koji mogu odgovarati uvek ima više. Tako da eksperimentišite, budite kreativni. Ukoliko želite neku promenu u prostoru, ponekad je dovoljno da samao preramite slike koje se u njemu nalaze.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa
Scroll to Top