Trajni izvoz slike - Kako ga obaviti?

Trajni izvoz slike – Kako ga obaviti?

Kako bih vam približila proceduru trajnog izvoza umetničkog dela, evo kratkog teksta sa svim potrebnim uputstvima za obavljanje ovog zadatka. Iako zvuči zamarajuće i komplikovano, uvidećete da je postupak zaista jednostavan i ne oduzima previše vremena i novca.

Ja sam do sada vadila samo papire za izvoz slike, ali procedura se ne razlikuje ni za druga umetnička dela koja su nastala u poslednjih 50 godina.

Prvi korak je odlazak u Republički zavod za zaštitu spomenika, koji se nalazi u Beogradu u ulici Radosava Grujića 11. Zavod je otvoren svakog radnog dana od 9 do 14 h i nije potrebno prethodno zakazivanje.

Treba poneti sliku, to jest umetnički rad koji će biti prevezen. Kod njih, uz vašu ličnu kartu popunjavate zahtev za izvoz i ostavljate broj pasoša i podatke osobe koja će prevesti delo preko granice. Zahtev može popuniti bilo ko, dakle, ne mora ići lično osoba koja će delo prevesti, samo je potrebno da ponese svoju ličnu kartu i podatke osobe koja će izvršiti izvoz slike.

Takođe, tada ćete dobiti dve uplatnice. Iznos prve je 780 dinara, to je državna taksa, dok je iznos druge 1.100 dinara (za izvoz od jedne do tri slike, ukoliko iznosite više ovaj iznos se povećava), ona je na ime Zavoda.

Vreme potrebno za dobijanje dozvole je jedan dan. Dozvolu možete preuzeti sutradan, kada donesete uplatnice.

Ponesite i u boji odštampanu fotografiju slike koju izvozite.

Prilikom prelaska granice obratite se na carini, oni će vam izdati potvrdu da ste delo izvezli.

 

VAŽNO! Ukoliko želite da prenesete neki od naših printova preko granice, na carini možete priložiti sertifikat (koji se dobija uz sve printove iz LIMITED edicije) kao dokaz da je reč o printu, a ne originalnom umetničkom delu. Sertifikat je potpisan od strane Vuka i sadrži sve podatke o načinu na koji je izrađen.

 

Broj telefona Zavoda je: 011 2454786

link njihovog sajta: http://www.heritage.gov.rs/cirilica/index.php

Napomena: Dobijanje ove dozvole je dovoljno u slučaju nekomercijalnog prevoza umetničkih dela (Primer: kupili ste sliku od umetnika iz Srbije koju nosite kao poklon za venčanje). Nisam sigurna koliko se procedura razlikuje kada nosite umetnička dela radi prodaje. Informacije u vezi s tim potražite kod špediterske službe.

I.V.L.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa
Scroll to Top