Sprečite oštećenje slike prilikom transporta!

Bilo da ste umetnik na početku svoje karijere, neko od zaposlenih u galeriji ili kulturnoj instituciji, ili vlasnik umetničkog dela evo nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da zaštitite sliku prilikom transporta.

Ovo je način na koji ja pakujem slike, malo kasnije ću vam opisati i neke druge varijante.

IMG_2454

Od materijala potrebno:

  1. Zvučna izolacija – penasti materijal koji se stavlja ispod laminata
  2. Streč folija
  3. karton ili šperploča
  4. Lepljiva traka
  5. makaze, skalpel

IMG_2455

Ukoliko šaljete uramljenu sliku, najveća opasnost vreba od oštećenja rama ili od pucanja stakla.

Prvi korak je obmotavanje celog rama zvučnom izolacijom. Ovo vam možda zvuči čudno, ali verujte da je ovo najjeftinije i najsigurnije rešenje. Verovatno vam pucketava folija zvuči kao idealno rešenje, međutim iz mog iskustva zaključio sam da ona ne predstavlja dovoljnu sigurnost, osim ukoliko se ne obmota u više slojeva što znatno povećava cenu. Materijal za zvučnu izolaciju možete naći u prodavnicama građevinskog materijala na primer „Uradi Sam“, kupuje se na metar kvadratni i cena je pristupačna.

Sledeći korak je obmotavanje cele slike streč folijom pri tom posebno obratite pažnju da dobro zategnete zvučnu izolaciju tako da se ona ne pomera. Osim što služi da fiksira prethodni sloj, streč folija štiti rad od prljavštine i sličnoga.

Dodatna zaštita

Ovakav način zaštite dovoljan je ukoliko sami prenostite rad ili ukoliko on treba da stoji u nekom prostoru, čekajući izložbu. Međutim, ukoliko rad šaljete poštom savetujem vam da ga dodatno zaštitite i slojem kartona. Skalpelom izrežite dve ploče kartona u dimenzijama za po 7, 8 cm većim od dimenzija rada. Rad stavite između njih, a viškove savijte jedan preko drugog i čvrsto zalepite lepljivom trakom.

Umesto kartona, kao još boji vid zaštite možete koristiti šperploču izrezanu u dimenziji slike. Bitno je da između platna i nje stoji neki sloj zaštite kako se platno ne bi izgrebalo, moj predlog je zvučna izolacija. Šperploča će učvrstiti sliku i sprečiti da se platno probuši.

Dakle, ovako zaštićen rad trebalo bi da bezbedno stigne na mesto pošiljke, i delovaće profesionalno upakovan. Na žalost, oštećenja su uvek moguća, ali ovako barem dajete do znanja da ste uradili sve moguće da to izbegnete.

Neki drugi načini pakovanja

U slučajevima međunarodnog transporta, slanja slike avionom ili prilikom transporta velikih slika, platno možete skinuti sa rama. Platno uvijte u rolnu tako da oslikani deo bude sa spoljašnje strane (ovo je veoma bitno, ukoliko radite obrnuto, doći će do oštećenja slike). Zatim rad obmotajte najlonom i upakujte u tubu, a unutrašnji ram rasklopite i spremite za slanje. Ukoliko ovo niste radili, savetujem vam da potražite pomoć nekog stručnog.

IMG_2453

Neuramljene radovena na papiru možete pakovati u tube. U pošti prodaju kartronske tube do 80 cm, koje koštaju oko 80 dinara, za radove koji su veći možete koristiti vodovodnu cev. Zvuči smešno, ali pošto u Srbiji nema dobro opremljenih prodavnica za slikarski materijal moramo da se dovijamo.

Najsigurniji vid transporta je stavljanje rada u drvenu kutiju, ovo najčešće koriste muzeji. Ovo je veoma skup način, zahteva dosta materijala i vremena. Ali ukoliko želite da vaš rad do kupca stigne bezbedno, moj savet je da ne štedite.

Napomena: Ukoliko pakujete više radova, obavezno stavljajte lice jednog na lice drugog rada, to jest, naličje na naličje kako biste izbegli oštećenja.

Link za predavanje o pakovanju umetničkih dela: https://www.youtube.com/watch?v=1-paqlhfd20