Trajni izvoz slike – Kako ga obaviti?

Kako bih olakšao svojim kupcima, ali i kupcima svojih kolega umetnika proceduru trajnog izvoza umetničkog dela, evo kratkog teksta sa svim potrebnim uputstvima za obavljanje ovog zadatka. Postupak je zaista jednostavan i ne oduzima previše vremena i novca.

Ja sam do sada vadio samo papire za izvoz slike, ali pretpostavljam da se procedura ne razlikuje ni kad su u pitanju druga dela.

Prvi korak je odlazak u Republički zavod za zaštitu spomenika – Beograd, koji se nalazi u ulici Radosava Grujića 11. Zavod je otvoren svakog radnog dana od 9 do 14 h i nije potrebno nikakvo prethodno zakazivanje.

Treba poneti sliku, to jest umetnički rad koji će biti prevezen. Kod njih, uz vašu ličnu kartu popunjavate zahtev za izvoz i ostavljate broj pasoša i podatke osobe koja će prevesti delo preko granice. Zahtev može popuniti bilo ko, dakle ne mora to da bude osoba koja će delo prevesti, samo je potrebno da ponese svoju ličnu kartu i podatke osobe koja će izvršiti izvoz slike.

Takođe, tada ćete dobiti dve uplatnice. Iznos prve je 780 dinara i to je državna taksa, iznos druge je 1.100 dinara (za izvoz od jedne do tri slike, ukoliko iznosite više ovaj iznos se povećava) i to je na ime Zavoda.

Vreme potrebno za dobijanje dozvole je jedan dan. Dakle sutradan po pisanju zaheva, ponesete uplaćene takse i možete preuzeti dozvolu.

Ponesite i u boji odštampanu fotografiju slike koju izvozite.

Prilikom prelaska granice obratite se na carini, oni će vam izdati potvrdu da ste delo izvezli.

 

Broj telefona Zavoda je: 011 2454786

link njihovog sajta: http://www.heritage.gov.rs/cirilica/index.php

Napomena: Dobijanje ove dozvole je dovoljno u slučaju nekomercijalnog prevoza umetničkih dela – to znači, kupili ste sliku od nekog umetnika iz Srbije, i sada je nosite na venčanje vašeg rođaka kao poklon i u sličnim situacijama. Nisam siguran koliko se i da li se procedura razlikuje kada nosite umetnička dela radi prodaje. Informacije u vezi s tim potražite kod špediterske službe.

Napomena: Dobijanje dozvole neophodno je samo za originalna dela, dakle za printove nema potrebe vaditi nikakve papire. Ukoliko na granici postave neko pitanje dovoljno je naglasiti da je u pitanju print i da to nije originalno umetničko delo.