SR / EN

WC – katarzom do umjetnosti


umetnost u wc-imaumetnost u wc-imaumetnost u wc-imaumetnost u wc-imaumetnost u wc-imaumetnost u wc-imaumetnost u wc-imaumetnost u wc-ima


Oduvek sam bio zapanjen količinom kreativnosti koju mažemo naći u javnim WC-ima.
Zašto u čoveku postoji tolika potreba da ostavi neki trag svog prisustva, na mestu na kome je došao da zapravo izgubi deo sebe?

Nekada, u davna vremena, fekalije su zauzimale mnogo bitniji udeo u životu, a sada izuzev korpofila, cela priča se završava povlačenjem užeta, pritiskom na dugme ili aktiviranjem senzora za puštanje vode.
Verivatno zbog tog gubitka jednog dela sebe, javlja se potreba ostavljanja nekog traga. Zato se u javnim toaletima javljaju najrazličitije forme izražavanja:
Od nesvesnog povlačenja linija na vratima usled nedostatka wc papira, do gotovo kaligrafskih reperskih potpisa debelim markerima, vulgarne poezije i proze, sex oglasa tehnikom duboreza ključom, noktima, brisom,… a da ne pominjem upliv novih tehnologija i proširenih medija. Tu tradicionalna štafelajska umjetnost mora da prizna svoju inferiornost. Ima li išta lipše od odraza mlade djevojke uslikanog kamericom mobilnog telefona dobre rezolucije u ogledalu klonje?. Ko će to znati koliko se sama sebi učinila blaženom u tom trenutku pročišćenja… O! svašta sam viđao na facebook-u! Od tolike količine gotovo erotskih fotografija, mobilnim telefonom sa kamericom mogo bih napraviti čitavu izložbu toaletnih portret fotografija, na koju će zatim njihovi vršnjaci – bubuljičave pubertetlije dugo dugo ostajati po više puta na dan zaključani u istim CW-ima.
Posle svega nabrojanog, sasvim sam siguran, da se tamo rađa jedno posebno nadahnuto stanje svesti, koje ostaje potpuno bezvezno iskorišćeno.

Toalet – jedino mesto pored groba gde se mora ići! Kralj ili prosjak, poljski ili engleski!
Baš zbog te prisiljenosti da se tamo mora otići, kad se oseti zov prirode, i zbog žubora kreativnosti, odatle i samo odatle mora krenuti nova Renesansa umjetnosti! Samo se tako može primorati stoka… u tom trenutku olakšanje, katarze, da podsvesno primi jednu dozu umjetnosti.

Zato predlažem da stvotimo novu renesansu slikanjem, izlaganjem radova… ili možda jeftinije i sigurnije zbog krađe, štampanjem reprodukcija umjetničkih dela i lepljenjem na zidove i vrata javnih WC-a.


NOVA VERZIJA OLIMPIJE

nova verzija maneove olimpije

VS

STARA VERZIJA OLIMPIJE


eVO kako to likovnjaci rade:

primer 1

muški WC zgrade vajarskog odseka na senjaku

primer 2

muški WC zgrade rektorata umetnosti na obićevom vencu

primer 3

muški WC zgrade Opštinske uprave Pančevo (direktiva upućena iz vrha Pančevačke vlasti)


studiostudiostudio

Ja sam svoj renovirao – prironi i ti na posao!


P.S.– Projekat „WC – katarzom do umjetnosti“ još uvek traje, trenutno je u procesu pravljenje tapeta sa alternativnom istorijom umetnosti, koje će kasnije grupa ARTifACT koristiti u preuređivanju enterijera javnih WC-a.

Ko voli nek izvoli – za dopunske časove i više informacija kliknut tU!

© 2009–2015 Vuk Vučković. Web dizajn i hosting eRadionica.