SR / EN

rekli su o autoru

Sava Stepanov, Paleta mladih, Vrbas, 2014.

 

Sava Stepanov, katalog “Paleta mladih”, Vrbas, 2014.


 

Tekst izložbe

 

Radovi Vuka Vučkovića prikazani na izložbi Vreme je da se upoznamo (onakvi kakvi stvarno jesmo), impliciraju potrebu za razmatranjem graničnih društevno nevidljivih, a samim tim i tolerisanih ekstrema ponašanja. U većini kultura od mučenja i patnje čine spektakl. Sadizam je češće prisutan kod frustriranih ljudi i klasa usled nezadovoljstva životom. Postoje sadistički pojedinci i sadističke kulture… negovanjem materijalne sigurnosti i bliskosti medju ljudima kao i kulture slobodnog vremena, jedno je od mogućnosti za suzbijanjem, smanjenjem i kontrolom agresije.*

Serijom maski  izvedenih u tehnici erbraša na platnu i papiru, umetnik fotorealistički i tehnički perfektno realizuje motive SM ikonografije. Maska za neposlušneKavez za glavu, InvisibleManBetmanKoza… indukuju obrasce ponašanja koji uslovljavaju voljna stanja neprijatnosti, bola, poniženja, hipoksje ili mazohistički submisivne i potisnute nagone ka uzbuđenju i prijatnosti pre, tokom ili nakon aktivnosti koje uzrokuju telesno zarobljavanje, perceptivno uskraćivanje, fizičko i moralno narušavanje. Otkrivanjem teme koja zadire u sive zone moralnog postojanja društva kroz najintimnije seksualne i moralne frustracije, Vučković gotovo ironično predočava složenost i kompleksnost stanja čoveka kom su na raspolaganju infromacije i mogućnosti ali on i dalje ostaje zatvoren i zarobljen u ideji društveno prihvatljivih normi koje nisu u stanju da odogovore na potrebe i razvoj savremenog kulturno-socijalnog identiteta.

 K. Samardžija

 istoričar umetnosti, kustos izložbe

* Ž Vlaškalić i dr, 2008.

 

Federika Celini  http://www.pleasedonttell.it/vuk/

 

Artist Vuk Vuckovic

 

Airbrushes, stencils and colors. A mask, and the game that Vuk plays is all set. With airbrush technique he depicts the reality that surrounds him. And they are his key to understanding the world. The technique he learned himself, and since he discovered it, he abandoned pencils and brushes while the airbrush became his favorite way in expressing himself. Creating his airbrushed works, above all he thinks in a different way.

Among his first works there are some statement drawings of a very polluted area in which he lives and for which he hopes to be improved in the future. Since ever he was active and engaged in the social envelope that surrounds him, and with a group of artists he paved way to awareness actions – through art – on topics such as pollution, garbage, industrial waste.

“Working by always keeping in mind one’s own reference point, trying to always be present”, is one of his guidelines. “Working as an artist is demanding, you should always be able to find that spark that will set you in motion. You need to always push yourself, just like in sports.” And he keeps himself fit for sure: his studio is full of trophies and medals from sports competitions. Triathlon mark on all of them. “For me – he says to me before saying goodbye to us – to be an artist means to have one question in mind: what is the purpose?”

 


link za tekst

  Nagrade za crtež fondacije vladimir veličković B92, Kultura, 31.12.2012, Sonja Jankov


 

 

 

Sunčica Ćirić, nedeljni list Pančevac 27.12.2012.

 

Vuk Vučković, nedeljni list Pančevac 27.12.2012.

 

 

 

KC Grad, Pančevac 26.04.2012.

 

 

 

izložba grafika članak iz Pančevca 16.02.2012.

 

 

 

 

najbolja izložba u 2011. godini, Novosti

 

Diplomska izložba u galeriji FLU-a “Završio sam likovnu akademiju – sada mogu da se slikam”, uvršćena je u pet najboljih izložbi u 2011. godini po izboru kritičara Novosti

 

 

 

 

Nagrada iz fonda Vladimira Veličkovića, Pančevac

 

 

 

Ovo je bila njihova godina, Politika

 

 

Politika, sreda 21. decembar 2011.

Nagrada iz fonda vladimira veličkovića

 

 

 

 

 

nedeljnik Danas, sreda 4. maj, broj 4965 (naslovna i poslednja strana)

 

 

Kožan, Dragana, Zabranjeno za mlađe od osamnaest. Vuk Vučković izlaže u dvorištu, Pančevac, 18. mart 2011.

novinski članak izložbe piktogrami savremenog društva

 

 

 

 

Vuk Vučković iskrena pobunaSujić, B. Vasilije, Iskrena pobuna. Programska izložba Vuka Vučkovića u Galeriji FLU,
Večernje novosti, 3. jun 2011,18.

 

 

 

 

NOVINSKI ČLANAK

 

 

Piktogrami savremenog društva Vuka Vučkovića

06. maj 2010.

Autor: Sanja Momčilović.

likovne masturbacije

U Galeriji SKC-a u Kragujevcu, 27. aprila, otvorena je četvrta samostalna izložba jednog od najproduktivnijih mladih umetnika Pančeva, Vuka Vučkovića.
Ovaj student završne godine slikarstva dobio je priliku da se predstavi kragujevačkoj publici provokativnom postavkom pod nazivom „Likovne masturbacije”.
Cuklus je sastavljen od tridesetak crteža, od kojih je u postavku izložbe u Kragujevcu ušlo jedanaest najreprezentativnijih radova. Tema ove studije su intimni predmeti pojedinih ljudi, kao što su pištolji, lisice, sado-mazo pomagala… Crteži su prvobitno nastali kao studija za seriju slika
pod nazivom „Scan Man”.

Postavka „Likovnih masturbacija” moći će da se vidi u Kragujevcu do 14. maja, a nastavak ove likovne sage biće „Scan Man”, radovi koji predstavljaju rendgenski prikaz čoveka u prirodnoj veličini s „ličnim prtljagom”. Tema te izložbe će biti čovek kao jednika sve dok ne počne da socijalizuje svoje navike.

– Do realizacije izložbe u Kragujevcu došlo je spontano. Ona je mogla da se dogodi u bilo kom gradu, ali Studentski kulturni centar Kragujevca je raspisao konkurs, ponudio dobre uslove izlaganja, nadoknadu putnih troškova i troškova oko organizacije izložbe. Kulturno, pismeno raspisan i žiriran konkurs, delovao mi je primamljivo, te reših da proverim vrednost svog rada u nekom drugom gradu. Imao sam već gotov materijal i prazan prostor između izlaganja, napisao sam projekat, poslao biografiju i fotografije radova. Organizatorima se svideo moj rad, kažu da se po energiji i ozbiljnosti posebno izdvojio, i odabraše me za izlagača. Na crtežima su predstavljeni namerno izabrani piktogrami savremenog društva, koji pokušavaju da ukažu na mistifikacije vezane kako za sam proces nastanka umetničkog dela, tako i na momente virtuelne i realne svakodnevice, koji se odavno ne smeju smatrati tabuom – izjavio je za naš list Vuk Vučković.

„Scan Man” će biti predstavljen pančevačkim ljubiteljima umetnosti 11. maja, na platou ispred Kulturnog centra Pančeva. Tom prilikom će se „Skenirani čovek” reprodukovati, štampati u tehnici sitoštampe na majicama koje budu poneli posetioci, u okviru projekta „Ceger”. Program će ispratiti performans pod nazivom „Pretresite umetnika”.

 

 

 

Šulović, Sonja, Čađ u nosu ubio lepotu. Slikar pančevačke svakodnevnice, Blic, 22. mart 2010, B7. 7.

blic vojvodina

 

 

Šulović, Sonja, Mutanti Černobilja. Likovna poruka Vuka Vučkovića, Blic Vojvodina, 22. mart 2010, V8.

blic

 

 

 

s maskama na licu

 

 

 

 

 

pančevac

 

Fabrika viđena očima Vuka Vučkovića ili umetnost mutant-generacije

pančevac press 12. mart 2010.
Autor: Edvard Jukić.

 

Vuk Vučković

Ako je svrha likovne umetnosti da posmatraču bude neprijatno, onda je Vuk Vučković, student završne godine slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u tome uspeo.
Neprijatna kiša nije sprečila brojnu publiku da dođe, 4. marta, u foaje Kulturnog centra, na otvaranje izložbe crteža pod nazivom „Fabrika”. Autor je izložio svoje viđenje fabričkih postrojenja, nešto sa čime se radnici u procesnoj industriji svakodnevno sreću, ali to, paradoksalno, iz Vučkovićevog ugla posmatranja deluje zlokobno. Ubedljivo zlokobno. Po prvi put je prikazao i svoje instalacije. S obzirom na to da je do sada na kolektivnim izložbama i jednoj samostalnoj prikazivao dela klasične tematike, ova izložba predstavlja iskorak u njegovom stvaralaštvu.

– Napravio sam mutant-izložbu jer pripadam mutant Černobil generaciji. Rođen sam 1986. godine kada je eksplodirala nuklearna elektrana u Černobilu. U današnjem svetu, u međuvremenu, sve je postalo mutant, pa se to desilo i slikarstvu. Ne možete više jednostavno oprati zube već ste prinuđeni da kupite pastu koja je „3 u 1”, koja će ih istovremeno i polirati i otkloniti karijes. Tako i izložba više nije samo izložba već mora da bude i ekološki angažovana i socijalni čin. Ponovo „3 u 1” – objasnio je Vuk Vučković, pričajući o tome kako je bilo pogrešno njegovo uverenje da umetnost mora da se bavi samo lepim.
Prema njegovim rečima, ona danas mora da bude društveno angažovana inače umire. U stvari, već je umrla. Zato više ne veruje da čovek koji gleda sliku izloženu na zidu treba da odluta u neki lepši svet. Pogrešno je takvo zatvaranje u orahovu ljusku kada se ljubiteljima likovne umetnosti, pogotovo u Pančevu, pred nosom nalaze čađava industrijska postrojenja.

– Kada se ozbiljnije pozabavite istorijom umetnosti, otkrićete da slike koje su ostale kroz decenije i vekove, uvek su na neki način bile angažovana dela. Mislim da je vreme umetnosti radi umetnosti prošlo. Učili su nas tom principu u školi, na početku Akademije, ali te priče su prevaziđene. Takav umetnik, čini mi se, ne može da računa na izložbe u svetu.

Šta Vuk Vučković onda može da ponudi galerijama u inostranstvu? Apokaliptičnu viziju Pančeva 2084. godine, grada koji se sastoji od fabričkih kolona, cevovoda i dimnjaka. Modele gas maski koje svako treba da uklopi prema svome karakteru. Postrojenja izmeštena u prostoru i vremenu iz kojih kuljaju nezvani gosti, decu osuđenu na igru u zagušljivoj sredini…

Rođen u godini Černobilske katastrofe, umetnik je bio dovoljno star da zapamti bombardovanje Pančeva 1999. godine. Otuda nije čudo što se na drugoj samostalnoj izložbi udaljio od prošlogodišnje, na kojoj mu je opsesivna tema bila „Izgubljeni raj”, boje jarke, prizori ekspresionistički. Jedna od slika koja je dominirala na toj postavci, bio je prikaz Pančeva kao rajskog grada, metafizička predstava kako bi on u idealnim uslovima mogao da izgleda. Koliko je to daleko od crteža „Pančevo 2084”! Danas je umetnikov svet crno-beli, najčešće siv. On se nada da u budućnosti neće imati potrebe da se bavi sličnim motivima.
Vuk Vučković je student profesora Jovana Sivačkog. Nalazi se među najboljim studentima u klasi. Planira da posle diplomiranja upiše doktorske studije. Radovi izloženi u foajeu Kulturnog centra mogu se videti do 10. marta.

Ako je svrha likovne umetnosti da posmatraču bude neprijatno, onda je Vuk Vučković, student završne godine slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u tome uspeo.

Neprijatna kiša nije sprečila brojnu publiku da dođe, 4. marta, u foaje Kulturnog centra, na otvaranje izložbe crteža pod nazivom „Fabrika”. Autor je izložio svoje viđenje fabričkih postrojenja, nešto sa čime se radnici u procesnoj industriji svakodnevno sreću, ali to, paradoksalno, iz Vučkovićevog ugla posmatranja deluje zlokobno. Ubedljivo zlokobno. Po prvi put je prikazao i svoje instalacije. S obzirom na to da je do sada na kolektivnim izložbama i jednoj samostalnoj prikazivao dela klasične tematike, ova izložba predstavlja iskorak u njegovom stvaralaštvu.

– Napravio sam mutant-izložbu jer pripadam mutant Černobil generaciji. Rođen sam 1986. godine kada je eksplodirala nuklearna elektrana u Černobilu. U današnjem svetu, u međuvremenu, sve je postalo mutant, pa se to desilo i slikarstvu. Ne možete više jednostavno oprati zube već ste prinuđeni da kupite pastu koja je „3 u 1”, koja će ih istovremeno i polirati i otkloniti karijes. Tako i izložba više nije samo izložba već mora da bude i ekološki angažovana i socijalni čin. Ponovo „3 u 1” – objasnio je Vuk Vučković, pričajući o tome kako je bilo pogrešno njegovo uverenje da umetnost mora da se bavi samo lepim.
Prema njegovim rečima, ona danas mora da bude društveno angažovana inače umire. U stvari, već je umrla. Zato više ne veruje da čovek koji gleda sliku izloženu na zidu treba da odluta u neki lepši svet. Pogrešno je takvo zatvaranje u orahovu ljusku kada se ljubiteljima likovne umetnosti, pogotovo u Pančevu, pred nosom nalaze čađava industrijska postrojenja.

– Kada se ozbiljnije pozabavite istorijom umetnosti, otkrićete da slike koje su ostale kroz decenije i vekove, uvek su na neki način bile angažovana dela. Mislim da je vreme umetnosti radi umetnosti prošlo. Učili su nas tom principu u školi, na početku Akademije, ali te priče su prevaziđene. Takav umetnik, čini mi se, ne može da računa na izložbe u svetu.
Šta Vuk Vučković onda može da ponudi galerijama u inostranstvu? Apokaliptičnu viziju Pančeva 2084. godine, grada koji se sastoji od fabričkih kolona, cevovoda i dimnjaka. Modele gas maski koje svako treba da uklopi prema svome karakteru. Postrojenja izmeštena u prostoru i vremenu iz kojih kuljaju nezvani gosti, decu osuđenu na igru u zagušljivoj sredini…

Rođen u godini Černobilske katastrofe, umetnik je bio dovoljno star da zapamti bombardovanje Pančeva 1999. godine. Otuda nije čudo što se na drugoj samostalnoj izložbi udaljio od prošlogodišnje, na kojoj mu je opsesivna tema bila „Izgubljeni raj”, boje jarke, prizori ekspresionistički. Jedna od slika koja je dominirala na toj postavci, bio je prikaz Pančeva kao rajskog grada, metafizička predstava kako bi on u idealnim uslovima mogao da izgleda. Koliko je to daleko od crteža „Pančevo 2084”! Danas je umetnikov svet crno-beli, najčešće siv. On se nada da u budućnosti neće imati potrebe da se bavi sličnim motivima.
Vuk Vučković je student profesora Jovana Sivačkog. Nalazi se među najboljim studentima u klasi. Planira da posle diplomiranja upiše doktorske studije. Radovi izloženi u foajeu Kulturnog centra mogu se videti do 10. marta.

OTVORENA IZLOŽBA “FABRIKE”

 

Picture 133U foajeu Kulturnog Centra Pančeva, 4. marta, otvorena je izložba airbrush crteža “Fabrike” Vuka Vučkovića, studenta završne godine slikarstva Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

Izložba “Fabrike” predstvalja svojevrstan bunt slikara, koji je osetio potrebu da istupi i percepcijom umetnika predstavi viziju ekološkog beznađa Pančeva. Radovi su nastali tokom 2009. i 2010. godine, i većina je urađena tehnikom aribrush-a na papiru i platnu, ali su se u postavci izložbe našli i radovi rađeni kobinovanom tehnikom akrila, kolaža, ulja i aibrush-a na platnu. Na iznenađenje posetilaca, pored crteža postavljena je i instalacija, koja predstavlja metaforičko rešenje za proizvodnju svežeg vazduha.

Organizator ovoga skupa-Pripadam Mutant-Černobilj generaciji, tačnije rođen sam 1986. godine kada je eksplodirala nukrealna elektrana u Černobilju. Međutim, u današnjem svetu sve je mutiralo, pa i je i slikarstvo postalo hibrid vremena. Izložba više nije samo izložba, već je i ekološki angažovana. Umrla je umetnost koja nije aktivna, a tu se postavlja jedno pitanje -Da li je ikada postojala umetnost isključivo radi umetnosti. Kada pogledate kroz istoriju, videćete da je umetnost u konceptu vremena uvek bila na određeni način angažovana- izjavio je za naš sajt Vuk Vučković.

Umetnost, individualni aktivizam i ekološki protest, upakovani su u izložbu airbrush crteža “Fabrike”, koja će biti otvorena u foajeu Kulturnog centra Pančeva do 10. marta 2010. godine.

Autor: Sanja Momčilović
Source: www.k-013.com

 

 

 

19. novembar 2009. Autor: Edvard Jukić.

konceptualno do kraja

 

 

Drugačiji ambijent galerije „Caffe”

Šivina igra / 2009. / ulje na platnu / 100 x 100 cm

Ispijanje kafe u izgubljenom raju

Nakon izuzetno interesantne i inspirativne izložbe slika Maje Dedić tokom prošlog i ovog meseca, kada su posetioci kafića i galerije „Caffe” mogli da uživaju uz piće, razgovor i prijatnu muziku, ambijent ovog lokala ponovo je izmenjen. Od 14. novembra do 19.

decembra zidove galerije krasiće živopisna ulja na platnu, juti i lesonitu, čiji je autor naš sugrađanin Vuk Vučković, student pete godine Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

Vučkovićeve slike već na prvi pogled nameću nekoliko zaključaka. Najpre, tematika je kranje raznovrsna – od autoportreta, preko prizora grada, do realističnih pejzaža, krajnje čudesnim plavičastim „Stepenicama za nebo” stiže se do prikaza Meseca, a potom i do nadrealnih rajskih prizora, upotpunjenih aktovima Adama i Eve. I kolorit se od slike do slike potpuno razlikuje. S nekih radova šarenilo prosto mami i omamljuje, dok na pojedinim uljima preovlađuju teški mračni tonovi. I na kraju, gotovo da nema slika istog formata. Neki prizori megalomanski se protežu u širinu i visinu, dok su neki smešteni u okvire sasvim malih dimenzija. Ipak, sve Vučkovićeve radove, pored znalačkog poteza umetnikove kičice, povezuje jedna sasvim posebna ideja.

– Spona između svih izloženih slika krije se u nazivu izložbe „Izgubljeni raj”. Ono što sam naslikao, predstavlja moj pokušaj da odgovorim na niz pitanja o smislu života, koja me već dugo okupiraju. Izgubljeni raj simboliše zapravo potragu za tim smislom. Pokušao sam da kroz različit kolorit i tematiku predstavim one lepe i manje lepe trenutke, uspone i padove, od kojih je život satkan – objasnio je autor.

Vuk Vučković bavio se slikarstvom još u detinjstvu, ali vremenom je zapostavio ovaj oblik izražavanja i okrenuo se sportskim aktivnostima.

Najpre je počeo da trenira plivanje, a zatim ga je privukao triatlon. Vremenom je postao državni reprezentativac u ovom sportu. Ipak, 2002. godine, koja je za Vučkovića, kako sam ističe, po mnogo čemu bila presudna, slikarstvo se ponovo vratilo u njegov život.

– Bila je to druga godina gimnazije i vreme kada je trebalo da počnem da razmišljam čime ću se baviti u životu, koji ću fakultet upisati. Bio sam na prirodno-matematičkom smeru i verovao sam da ću, kao i moji roditelji, studirati prava. Međutim, te 2002. godine doživeo sam svojevrsno prosvetljenje i shvatio da ne vidim sebe u tim vodama.

Ponovo sam se posvetio slikanju, ali uz mnogo veću dozu ozbiljnosti, čvrsto rešen da upišem FLU – priča Vučković i dodaje da je sada, kada je na završnoj godini fakulteta, siguran da nije napravio grešku kada je slikarstvo odabrao kao životni poziv.

Slike izložene u galeriji „Caffe” nastale su tokom prošle i ove godine, a o posvećenosti, neiscrpnoj inspiraciji i o različitim sferama interesovanja ovog mladog umetnika svedoči i činjenica da on već završava materijal za još dve postavke (crteži i fotografije), koje će Pančevci moći da pogledaju u bliskoj budućnosti.

 

 

 

34. drečiji oktobarski salon

1998. godina

drečijioktobarski salon ilustrovana politika
drečijioktobarski salon katalog

iz kataloga izložbe

 

drečijioktobarski salon

© 2009–2015 Vuk Vučković. Web dizajn i hosting eRadionica.